MAGYARORSZÁG LEGNÉPSZERŰBB AUTÓINAK CASCO BIZTOSÍTÁSAI

Hogyan alakulnak Magyarország legnépszerűbb új és használt autómodellek casco biztosítási díjai – ezt számolta ki a Genertel legújabb elemzésében. Cascót kifejezetten megéri megkötni idősebb járművekre is. A 2 éves kocsik cascója ugyanis évente átlagosan 50 000 Ft, ám 13 évesen ez az összeg akár már 30 000 Ft körüli éves összegre is csökkenhet.

A Genertel elemzésében azt vizsgálta, hogy hogyan alakulnak náluk Magyarország legnépszerűbb új és használt autómodelljeinek casco biztosítási tarifái.
2016. első negyedévében száz eladott hazai használt autóból 14 Opel, 10 a Suzuki márkát viseli. Őket követi a Volkswagen (10%), a Ford (8%) és a Renault (7%) (forrás: Hasznaltauto.hu). Összességében ez az öt márka biztosítja a teljes hazai használtautó-forgalom felét.

A biztosító azt is megnézte, hogy e legnépszerűbb modellek casco díja miként változik a leggyakoribb életkorukban, vagyis 2-3, 6 és 13 évesen. Két éves járművek közül egyértelműen a Suzuki Swift kerül a legkevesebbe – évente már 40 000 Ft-ért elérhető – a casco biztosítása. Idősebb autók esetében, teljes körű casco esetében jelentős változás figyelhető meg az árban; 6 vagy 10 éven felüli gépkocsinál akár 10 000 Ft-al is kevesebbet fizetünk évente, mint egy alig néhány éves autónál.

„Érdemes megnézni a casco ajánlatokat akkor is, ha idősebb gépjárművet vásárolunk, mert egyes típusok esetén olyan alacsony a teljes körű változatok díja, hogy feltétlenül érdemes megkötni” – mondja Csikós Dániel, a Genertel értékesítési igazgatója. A szakértő hozzátette; idősebb autóknál jelentős hozzáadott értékkel bírnak a csupán kis éves díjjal rendelkező kiegészítő biztosítások. Ilyen lehet a mobilitást garantáló assistance szolgáltatás, mely átvállalja az ügyféltől a helyi javíttatást vagy elszállítást, a letárolás gondját és költségét.

Az új autók piacának márkasorrendje a következő volt ugyanebben az időszakban a Datahouse adatai alapján: Suzuki (11,4%), Opel (10,3%), Skoda (10%), Ford (9,4%) és Volkswagen (8 %). A koncentráció mértéke ezen a piacon is hasonló: öt márka adja a piac forgalmának felét. A legnépszerűbb típusok esetén az elérhető éves casco biztosítások 40 000 - 93 000 Ft között vannak, ezek közül a legmagasabb díjjal a Skoda típus rendelkezik, a legalacsonyabbal pedig a Suzuki.

A Genertel korábbi lekérdezéséből az is kiderült hogy a válaszadó autósok döntő többségének; - közel 90 százalékuknak - fontos szerepet játszik az ár a döntés meghozatalnál: ezek közül a 30% mondta azt, hogy kizárólag ár alapján dönt egy-egy casco biztosítás mellett, azaz a legolcsóbbat választja, 59% - pedig ott köti meg biztosítását, ahol már meglévő egyéb biztosításai révén kedvezményt kap az árból. Csupán 12 százalék vesz figyelembe egyéb szempontot, mint például a a biztosító ismertségét, a „brandet”, amikor döntést hoz. Arra a kérdésre, hogy milyen típusú casco biztosítást érdemes megkötni; nem meglepően, a válaszadók 78%-a válaszolta azt, hogy kizárólag teljes körű biztonságot nyújtó cascot, csupán 12% szerint lenne elégséges csak töréskárra, míg 10% szerint csupán lopáskárra biztosítást kötni.

Nem adott meglepetésre okot az sem, hogy a Genertel felmérésben megkérdezettek közül a válaszadók 40%-a bármilyen korú, 33% pedig 5-8 éves autóra is kötne casco biztosítást és csak 19% szerint lenne bőven elég új autók esetében erre pénzt szánni.